Koirien ja kissojen särkimuona (kalapullat)

Koirat ja kissat tarvitsevat ravinnokseen runsaasti eläinvalkuaista. Lihan ja kala käy hyvin lemmikeillemme ja maittaa niille mainiosti. Pikkukalasta pystyy valmistamaan itse helposti hyvää syötävää tähän tarkoitukseen. Yleisesti uskotaan, että vain eläinvalkuainen sopii koirien ravinnoksi. Tämä ei pidä täysin paikkaansa, sillä esim. koiran muonaan voi lisätä myös muita ruoka-aineita kuten porkkanaa (raastettuna), perunaa (keitetty), hernettä (turvotettu ja kiehautettu) kurpitsaa (raastettu)Siis nyrkkisääntö: 80 % eläinperäisiä tuotteita ja 20 % muita raaka-aineita.

Ylimääräinen, läski, rasva, ihra, muna, maitojauhe, ruokaöljy ja raejuusto käy myös mainiosti kalapullataikinaan.

Koiran ja ihmisen välisen vuosituhantisen yhteiselämän aikana koiran geeniperimä on muuttunut suden perimästä siten, että koiralla on enemmän amylaasientsyymiä tuottavia geenejä kuin sudella. Tämän vuoksi muonaan voi hyvällä omallatunnolla pistää mukaan myös muihin ruoka-aineisiin luettavaa aamuista puuroa tai kuivuneen leipäviipaleen, kunhan se on ensin liotettu vedessä. Pieni määrä aterialta yli jäänyttä keitettyä riisiä sopii myös joukkoon. Nämä määrät tulee sisältyä tuohon muiden ruoka-aineiden 20 %:n osuuteen.

Pikkukalat on hyvä käsitellä etukäteen siten, että niistä poistetaan sisälmykset ja evät. Pään voi halutessaan jättää. Suomut kannattaa poistaa, mikäli se käy helposti. Kaikki pikkukalat käyvät. Mikäli tavallista ruokaa valmistettaessa jää esim. ylimääräistä sianrasvaa/ihraa, sen voi hyvin lisätä tähän särkipullataikinaan.

Tarvitaan:

  • särkikaloja (raakoja) 500 g
  • muita ruoka-aineita yhteensä 100 g
  • lisäksi: 1 muna, maitojauhetta, rasvaa, raejuustoa ym. tilanteen mukaan 50 – 100 g

Kaikki raaka-aineet hienonnetaan lihamyllyssä tai tehosekoittimessa tasaiseksi kalapullataikinaksi. Kalat kannatta paloitella etukäteen, sillä tämä helpottaa jauhamista. Lihamyllyä käytettäessä massa kannattaa jauhaa 2-3 kertaa. Mikäli taikinasta tulee liian kiinteää, voi mukaan pistää ruokalusikallisen tai pari vettä. Muotoillaan taikinasta kostutetuin käsin uunipellille leivinpaperin päälle ruokalusikan kokoisia kalapullia. 500-700 g:n taikinasta tulee pellillinen kalapullia eli n. 20-25 kappaletta. Kalapullat paistetaan uunissa 200 asteen lämpötilassa 15-20 minuuttia. Ei saa paistaa liian tummaksi.  Jäähdyttelyn jälkeen ne ovat tarjoiluvalmiita. Kalapullia voi tarvittaessa pakastaa, mutta ne on sitten sulatettava kunnolla ennen tarjoilua.

Kannattaa tehdä suurempi erä kerralla. Hyvä käyttökohde esim. ongituille kaloille!

Arvostelut (kotieläinraati maisteli):

Lapinkoira Tuisku

Lapinkoira Tuisku antoi kalapullille täydet 5 tähteä (*****). ”Välitön hotkaisu”

Zeus – koira: täydet 5 tähteä (*****). ”Nopea ahminta”

Heikki – kissa: hyvä 4 tähteä (****). Heikki tunnetaan kranttuna kissana. ”Nuuhkaisun jälkeen maistui”